Aktivnosti CDTP-a u 2013. godini

 

Javno promovisanje Inicijative za REKOM

Stalna aktivnost Udruženja Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) je i u 2013. godini je bila javno promovisanje Inicijative za REKOM i ukazivanje na značaj uspostavljanja REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ), kao mehanizma kojim bi se, uz sudsku pravdu, potpunije ostvarila prava žrtava. Promocija je vršena slanjem biltena !Glasa Inicijative za REKOM predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, medijima, članovima Koalicije za REKOM, predstavnicima međunarodne zajednice, predstavnicima akademske zajednice i svim ostalim zainteresovanim organizacijama i pojedincima, putem organizovanjem javnih događaja, kontaktiranja medija i uspostavljanja saradnje sa širom zajednicom radi promocije REKOM-a. Pored toga, ostvareni su i direktni kontakti i sastanci sa nekolicinom udruženja, nevladinih organizacija i pojedinaca. Tokom 2013. godine Koaliciji se pridružilo 6 novih udruženja/nevladinih organizacija i 18 pojedinaca.

 Debata o postignućima i izazovima tranzicione pravde u postjugoslovenskim zemljama

Debata pod nazivom „Postignuća i izazovi tranzicione pravde u postjugoslovenskim zemljama“ je održana 2. aprila 2013. godine u Banjoj Luci, u organizaciji Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP). Neposredan povod za održavanje debate je bilo objavljivanje Izvještaja o tranzicionoj pravdi u postjugoslovenskim zemljama za 2010-11. godinu koji se zasniva na istraživanju koje su proveli Fond za humanitarno pravo, Fond za humanitarno pravo Kosovo, Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, „Center for Research and Policy Making“ iz Makedonije, Udruženje „Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH“ iz Sarajeva i Udruženje „Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu“ iz Banje Luke.

Gosti, uvodničari, su bili profesor Žarko Puhovski sa Sveučilišta u Zagrebu, javni zagovarač za osnivanje REKOM-a iz Hrvatske, profesor Miodrag Živanović sa Univerziteta u Banjoj Luci, član Upravnog odbora Udruženja Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu iz Banje Luke i Igor Mekina, novinar iz Ljubljane i član Regionalnog tima zagovarača Inicijative za REKOM.

 Akcija „Podržavam REKOM“

U sklopu nastavka promocije Inicijative za REKOM i širenja javne podrške REKOM-u, u Banjoj Luci je na Trgu Krajine u organizaciji Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) održana 21.9.2013. akcija “Podržavam REKOM”. Akcija je provedena povodom Međunarodnog dana mira. Tokom akcije su prikupljena 272 potpisa podrške građana. U akciji su učestvovali zaposlenici CDTP-a, zajedno sa sedam volontera, studenata i srednjoškolaca iz nevladinih organizacija. Volonteri su veoma dobro uradili svoj posao, a i sami su svojim potpisom dali podršku REKOM-u. Tokom akcije je podijeljeno oko 300 leafleta, uključujući i nekoliko na engleskom jeziku, 40 narukvica, oko 60 primjeraka !Glasa Inicijative za REKOM i nekoliko Izvještaja o tranzicionoj pravdi u postjugoslovenskim zemljama, 2010-2011. Akcija “Podržavam REKOM” je održana u Banjoj Luci, Beogradu, Ljubljani, Podgorici, Prištini, Sarajevu i Zagrebu.

Javno zagovaranje

CDTP  daje redovnu podršku javnom i političkom zagovaranju REKOM-a, zajedno  sa partnerskim organizacijama. U procesu pridobijanja javne i političke saglasnosti za uspostavljanje REKOM-a, CDTP takođe pruža pomoć Regionalnom timu zagovarača za REKOM.

Konferencija za štampu: Mehanizmi za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima:

Javni zagovarači pozvali Republiku Srpsku da se uključi u proces REKOM

U organizaciji Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu, javni zagovarači Koalicije za REKOM Nataša Kandić, Žarko Puhovski i Dino Mustafić održali su 12. decembra 2013. u Banjoj Luci konferenciju za štampu, odakle su pozvali predsjednika RS Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića da se priključe predsjednicima Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Makedonije i dvojici članova Predsjedništva BiH u njihovoj formalnoj podršci civilnoj inicijativi da se osnuje REKOM. Informisali su medije da je Regionalna ekspertska grupa za REKOM, koju čine lični izaslanici predsjednika/Predsjedništva država u regionu, održala dva sastanka, i da je u interesu žrtava iz RS da se u rad ove zvanične grupe uključi i predstavnik trećeg (srpskog) člana Predsjedništva BiH. Podsjetili su novinare da je zadatak Regionalne ekspertske grupe da analizira Statut REKOM-a i predloži izmjene u kontekstu nacionalnih zakonodavstava  i ustavnih rješenja.