BANJALUKA: Preko 8500 potpisa za osnivanje REKOM-a

 

Preko osam i po hiljada građana i građanki Banje Luke, Laktaša, Gradiške, Kneževa, Mrkonjić- Grada, Kotor-Varoša, Čelinca, Prijedora, Modriče, Doboja, Bijeljine, Trebinja i drugih gradova dalo je podršku osnivanju REKOM-a.

Prikupljanje potpisa za REKOM koje je u Banjoj Luci počelo 13. maja 2017. godine na banjalučkom Trgu Krajine, u Boriku i u Obilićevu/Mejdanu, u 10.00 sati, završeno je 26. maja 2017. u 17.00 sati. Peticija za REKOM mogla se potpisati i u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Prištini.

Građani i građanke su potpisivanjem peticije dali podršku Inicijativi za REKOM koja zagovara da se u julu na samitu u Trstu lideri zemalja bivše SFRJ obavežu na formiranje Regionalne komisije. Njen zadatak je da utvrdi činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenih na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

Do sada je Inicijativu za osnivanje REKOM podržalo oko 600.000 građana postjugoslovenskih država. Koalicija za REKOM koju čini 2050 organizacija civilnog društva i pojedinaca – umjetnika, članova akademske zajednice, pisaca, pravnika i novinara iz svih postjugoslovenskih zemalja, dokumentovala je 23.000 žrtava, civila i vojnika i preko 600 logora i drugih mjesta zatočenja. Procjene o ukupnom broju stradalih u bivšoj Jugoslaviji dolaze do 130.000 žrtava i 1500 logora. Koalicija za REKOM se zalaže da nastavak dokumentovanja na sebe preuzmu institucije država, nasljednica SFRJ.

Dokumentovanje imena, prezimena, mjesta i okolnosti stradanja žrtava i zatočenja preživjelih logoraša jedan je od načina zaustavljanja manipulacija i širenja neistina o ratu i ratnim zločinima. Time se prevashodno odaje pijetet žrtvama, što je prvi korak za priznanje zločina, pomirenje i izgradnju povjerenja na zapadnom Balkanu.

U odnosu na zajedničku prošlost, izuzetno je važno imati zajedničku kulturu sjećanja. U tom pravcu, REKOM predstavlja ozvaničenje regionalne saradnje i prvi korak ka utvrđivanju objektivne istine.