Informacija o zaključku sa 83. sjednice Vlade Crne Gore, 29.6.2018.

 

Poštovani,

Šaljemo vam zaključak Vlade Crne Gore kojim je na 83. sjednici, 28. juna 2018. godine, pružena podrška potpisivanju Deklaracije o osnivanju REKOM-a.

„Vlada je usvojila Informaciju u vezi sa osnivanjem Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenih na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. 1. 1991- 31. 12. 2001.(REKOM) kojom je, u skladu sa najavom premijera na prošlonedjeljnom sastanku sa predstavnicima Inicijative kada je premijer izrazio apsolutnu podršku Crne Gore Inicijativi. Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da nastavi aktivnosti u cilju potpisivanja Sporazuma / Deklaracije o osnivanju REKOM-a. Predsjednik Marković je istakao da pristupanje Crne Gore ovoj inicijativi predstavlja jasnu poziciju države i njene ukupne politike, kao i da je Crna Gora i ranije bila predvodnica ovakvog opredjeljenja. Predviđeno je da se REKOM ustanovi kao međudržavna komisija koju osnivaju države nastale na teritoriji bivše SFRJ.

Glavni zadatak komisije, kao vansudskog tijela će biti da istraži navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u vezi sa ratom, poimenično popiše sve ratne žrtve i žrtve krivičnih djela u vezi sa ratom, prikupi podatke o logorima i drugim mjestima prisilnog zatvaranja. Regionalna komisija će biti nezavisna od svojih osnivača i finansiraće se iz donacija“.

U nastavku je saopštenje Vlade Crne Gore u cjelini.

http://www.gov.me/vijesti/187479/Saopstenje-sa-83-sjednice-Vlade-Crne-Gore.html

Srdačan pozdrav,
Koalicija za REKOM