„Oluja“ u kulturi sjećanja: Debata povodom 25. obljetnice VRA „Oluja“ Novinarski dom, Zagreb, 31. srpnja 2020., 11-13 sati

 

“Oluja” predstavlja jedno od središnjih mjesta sjećanja na rat u Hrvatskoj u prvoj polovici devedesetih godina 20. stoljeća. Godišnjica vojno-redarstvene akcije odnosno ulaska Hrvatske vojske u Knin u Hrvatskoj se obilježava 05. kolovoza kao državni praznik pod nazivom “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti” te “Dan hrvatskih branitelja”. Proslava vojnog trijumfa pritom zasjenjuje zločine tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije i potiskuje ih u zaborav. U Srbiji pak, godišnjica “Oluje” obilježava se komemoracijama za stradale i javnim performansima koji “Oluju” opisuju kao “zločin bez kazne” i “zločin koji traje”, često uz eksplicitno označavanje “Oluje” kao “nastavka genocida nad Srbima”. Ratni zločini srpskih postrojbi u prvoj polovici devedesetih pritom se u pravilu ne spominju.

Kultura sjećanja u post-jugoslavenskom prostoru obilježena je etnocentričnim narativima o herojstvu i žrtvi vlastitog naroda. Kritička interpretacija povijesti i podsjećanje na zločine pripadnika vlastitog naroda često se smatraju nepoželjnim pa čak i neprijateljskim djelovanjem. Dok radikalni nacionalisti javno zagovaraju dogmatizaciju nacionalističkih narativa i kažnjavanje onih koji ih javno propituju, kritičko suočavanje s prošlošću sve glasnije odbacuje i dio umjerene javnosti, uz opaske da im je “dosta podjela i sukoba o prošlosti” te da se “treba okrenuti izgradnji budućnosti”. Pitanje je samo kakve budućnosti.

Tjedan uoči 25. obljetnice “Oluje” trenutak je za razgovor o interpretacijama Oluje u kulturi sjećanja i politikama povijesti. Debata u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, u ime REKOM mreže pomirenja, održat će se u petak, 31. srpnja, u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, Perkovčeva ulica 2, s početkom u 11 sati.

 

Kontakt osoba:
Dr. Boris Stamenić
boris.stamenic@documenta.hr
Koordinator programskog područja „Kultura sjećanja“
DOCUMENTA – Centar za suočavanje s prošlošću
www.documenta.hr