Počelo skupljanje potpisa za osnivanje REKOM-a

 

 

 

Koalicija za REKOM počela je danas u 10 sati kampanju prikupljanja potpisa u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu. Kampanja će trajati do 24. maja.

Građani i građanke potpisima daju podršku za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenih na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM).

U prvih 45 minuta podršku osnivanju REKOM-a u Banjaluci je dalo 102 građana. Potpisi se skupljaju na Trgu Krajine, na mjestu nekadašnje pijace u Mejdanu (Mala čaršija), i u Boriku kod Mog Marketa. Podršku osnivanju REKOM-a građani i građanke Banjaluke mogu dati svaki dan od 10 do 19.

Do sada je prikupljeno blizu 600.000 potpisa građana sa prostora bivše Jugoslavije koji su podržali Inicijativu za osnivanje REKOM-a, a Koalicija je dokumentovala 23.000 žrtava u vezi sa ratom i 630 logora i drugih mjesta zatočenja, od ukupno 130.000 ratnih žrtava i oko 1.500 logora i drugih mjesta zatočenja.

Koalicija za REKOM se zalaže da šefovi država, nasljednica nekadašnje SFRJ, na samitu, u okviru Berlinskog procesa potpišu sporazum o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenih u periodu od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM).
Osnovni zadaci Komisije su da poimenično popiše sve civilne i vojne žrtve, utvrdi okolnosti pod kojima su one izgubile život ili nestale i da sačini registar logora i drugih mjesta zatočenja. Time se želizaustaviti manipulacija brojevima i entičkoj pripadnosti žrtava, utvrditi konačna istina, i odati pijetet svim žrtvama oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.