Studijska posjeta američkih studenata SIT programa

 

studijska-posjeta-americkih-studenata-sit-programa-2Grupa američkih studenata SIT Programa (Peace and Conflict Studies in the Balkans), posjetila je 15.3.2016. godine Udruženje Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP). Grupu studenata su predvodili izvršna direktorica TransConflikt-a u Srbiji Mirjana Kosić i njen saradnik Nenad Porobić.

Tokom posjete, studentima je pored predstavljanja rada udruženja, predstavljena i inicijativa za REKOM i projekat “Mapiranje logora/mjesta zatočenja u BiH, 1992-1995.“ koji CDTP provodi, zajedno sa partnerskom organizacijom Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje iz Sarajeva.

studijska-posjeta-americkih-studenata-sit-programa-1O političkoj situaciji u BiH i u regionu, državi Bosni i Hercegovini i njenom ustrojstvu i strukturi, međuetničkim odnosima, pomirenju, položaju mladih ljudi govorili su Srđan Šušnica, publicista i kulturolog iz Banje Luke, Admir Čavka, predsjednik dobrotvornog društva Merhamet iz Banje Luke i sveštenik Banjolučke biskupije Boris Ljevak.

Nakon razgovora o pomenutim temama, organizovana je posjeta džamiji Ferhadiji. Studenti su imali priliku da saznaju nešto ne samo o Ferhadiji, nego i o istoriji Banje Luke.