GODIŠNJICA OTMICE CIVILA IZ SJEVERINA

 

Podsjećamo javnost na 22. oktobar, dan kada se obilježava godišnjica otmice i ubistva šestnaest civila iz Sjeverina (Priboj, Srbija).

Dana 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije „Osvetnici“, kojom je komandovao Milan Lukić, oteli su šestnaest Bošnjaka, radnika pribojskih preduzeća iz Sjeverina, koji su ujutro pošli na posao u Priboj redovnom autobuskom linijom Rudo – Priboj.Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, Bosna i Hercegovina) i tom prilikom je iz autobusa izvedeno petnaest muškaraca i jedna žena.Kamionom su odvezeni u hotel „Vilina Vlas“ u Višegradgdje su nakon višednevnog zlostavljanja ubijeni, a tijela su bačena u Drinu. U noći pred otmicu autobusa, otet je i Sabahudin Ćatović ispred porodične kuće. Od tada mu se gubi svaki trag. Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve (Medredin Hodžić), dok se ostali i dalje vode kao nestali.

Za zločin u Sjeverinu, Okružni sud u Beogradu osudio je na po dvadeset godina zatvora Milana Lukića, Olivera Krsmanovića (u odsustvu) i Dragutina Dragićevića, dok je Đorđe Šević osuđen na petnaest godina zatvora.

I na trideset i prvu godišnjicu ovog monstruoznog zločina svjedoci smo vremena u kojem biti drugi i drugačiji i danas, kao i ratnih devedesetih godina, znači biti na meti ratnohuškačkih politika zarad jeftinih političkih poena i nacionalističkih ideologija. Ponovo apelujemo na državu Srbiju da preduzme potrebne korake kako bi se žrtve otmice u Sjeverinu počele tretirati kao civilne žrtve rata i da se konačno ustanovi naknada štete za porodice žrtava. Suočavanje s prošlošću je dug i težak proces koji vodi ka iscjeljenju jednog društva. Ali taj put je moguć jedino ukoliko se svi tretiraju jednako i ako je pravda svima jednako dostupna.

U povodu godišnjice, sjećamo se ubijenih civila iz Sjeverina: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić,Mehmed Šebo, Medo Hodžić, Mevlida Koldžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović, Sabahudin Ćatović, Sead Pecikoza i Zafer Hadžić.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) – Sarajevo

Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) – Banja Luka

Ženski glas – Priboj