GODIŠNJICA RATA U UKRAJINI

 

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na prvu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu.

Tačno prije godinu dana, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin objavio je „posebnu vojnu operaciju“. Ubrzo nakon toga začule su se eksplozije u blizini ukrajinskih gradova. Grad Harkov, na istočnoj ukrajinskoj granici, napadnut je među prvima i to prije zore. Godina je dana od početka invazije, hiljade je mrtvih, milioni raseljenih. Konflit je izazvao najveću pometnju u Evropi nakon 1945. godine.

Ukrajina je samo vrhunac zla kog je ruski predsjednik Vladimir Putin godinama gradio u Gruziji, Čečeniji, Moldaviji, ali i u Rusiji. Ne smijemo zaboraviti proces protiv Pussy Riota, kao ni uskraćivanje prava ruskoj LGBT zajednici. Također, 2021. godine, sudskom je odlukom spriječen daljnji rad Međunarodnog društva Memorial i Centra za ljudska prava Memorial koje su među najistaknutijim organizacijama za ljudska prava u Rusiji. Januara 2023. sud je u Rusiji ugasio i Moskovsku Helsinšku grupu (MHG), najstariju rusku organizaciju za ljudska prava osnovanu 1976. Ovim potezima vlada nastoji ugušiti sve moguće glasove neslaganja te osim organizacija progoni ili hapsi brojne opozicione ličnosti.

Nažalost, Putinova djela nailaze na odobravanja u mnogim nedemokratskim režimima u svijetu. Iako lider SNSD-a to negira, Bosna i Hercegovina se pridružila paketima sankcija Evropske unije protiv Ruske Federacije čime se ipak svrstala u red zemalja koje proziru podle namjere najveće države naše planete.

Za nas kao predstavnike civilnog društva, ukrajinski rat je podsjećanje na rat protiv Bosne i Hercegovine. To je sjećanje na opsadu bosanske prijestolnice. Ratna dešavanja u Buči i Hersonu podsjećaju na ratne zločine u Brčkom, Foči, Višegradu, Srebrenici ili Prijedoru. Identičan scenario, lažna opravdanja agresora, sve u cilju uništenja jednog multietničkog društva.

Kao aktivisti za ljudska prava protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i Bosnu i Hercegovinu, po mjeri ruskih ideja. Pozivamo političke lidere naše zemlje i međunarodnu zajednicu da više rade na suzbijanju ovakvih ideja, na zaustavljanju rata, te jačanju solidarnog društva temeljenog na demokratiji i evropskim vrijednostima.

Ovim putem izražavamo solidarnost sa svim žrtvama ruskog režima, a posebno sa ukrajinskim narodom.