Povodom obeležavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici

 

Budući da se približava obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici, javljamo vam se u ime Programa Mehanizma za informisanje da izvestimo o našem dosadašnjem radu u vezi sa suđenjima za zločine u Srebrenici. Sve sa nadom da bi vam nešto od toga moglo biti od pomoći u naporima da se uključite u obeležavanje godišnjice.

U protekle tri godine Program Mehanizma za informisanje izradio je niz audio-vizuelnih i/ili interaktivnih sadržaja baziranih na arhivi pribavljenoj tokom suđenja za zločine u Srebrenici pred MKSJ-om i Mehanizmom. Osim toga, želimo da vas obavestimo da ove kao i prethodnih godina planiramo kampanju na društvenim mrežama koja će uključivati deo navedenih sadržaja. Sve što smo proizveli, dostupno je na našoj internet stranici i na različitim online platformama.

U najkraćem, evo da pobrojimo najznačajnije segmente dosadašnje produkcije.

  • Na stranici posvećenoj suđenjima za genocid i druge zločine u Srebrenici 1995. godine možete videti spisak svih optuženih i popis predmeta u kojima su navedeni zločini procesuirani. Link za stranicu je ovde.
  • Na istoj stranici pronaći ćete odeljak sa arhivskim materijalom koji se sastoji od audio-vizuelnih dokaza uvrštenih u spis tokom suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom u predmetima vezanim za genocid i zločine počinjene u Srebrenici. Odabrani arhivski materijal moguće je preuzeti preko platforme Microsoft OneDrive na sledećem linku gde treba kliknuti na Download u gornjem levom uglu, dok kompresovanu verziju možete preuzeti ovde.
  • Tu je i izložba pod nazivom „Srebrenica: Hronologija jednog genocida“. Izložba predstavlja svojevrsno putovanje kroz događaje u Srebrenici i njenoj okolini od kraja juna pa sve do oktobra 1995. godine. Svaki u nizu hronološki poređanih događaja ilustrovan je kratkim video snimkom ili foto galerijom baziranim na svedočenjima preživelih žrtava i insajdera iz struktura bosanskih Srba, kao i vizuelnih materijala prikupljenih u predmetno vreme i tokom istrage. Izložba se nalazi na ovom linku. U prilogu ovog maila pronaći ćete kratak tekst (BHS i englesku verziju) sa svim ključnim informacijama o izložbi, namenjen za objavljivanje u medijima i na portalima nevladinih organizacija. Ukoliko to smatrate prikladnim, tekst ste slobodni objaviti na svojim platformama.
  • Pored svega navedenog, proizveli smo 11 videa sa kratkim pričama iz perioda za vreme i nakon napada na Srebrenicu u leto 1995. godine. Navedeni materijal možete pronaći ovde

Još jednom naglašavamo da je sve što smo proizveli dostupno za korišćenje bez ikakvih ograničenja. Bilo bi nam, naravno, drago da nas obavestite ako bilo šta od naših materijala budete koristili u svom radu, iako ta vrsta izveštavanja, naravno, nije obavezna.

Što se kampanje na društvenim mrežama tiče, ona će trajati od 5. do 11. jula ove godine. Biće nam drago ako budete obratili pažnju na naloge Mehanizma na Facebook-u, Twitter-u, Instagram-u i LinkedIn-u.

I za kraj možda i najvažnija stvar. Ukoliko i sami planirate bilo kakvu produkciju koja se delom može osloniti na rad MKSJ-a i Mehanizma, budite slobodni da se obratite za pomoć svake vrste, pre svega one u vezi sa dostavljanjem materijala, bilo da je reč o dokaznim predmetima, presudama ili video zapisima iskaza svedoka. To možete učiniti na e-mail adresu mip@irmct.org. Takođe, moguća je i svaka vrsta razgovora i konsultacija ukoliko imate bilo kakve dileme u pogledu tumačenja sudskih zaključaka, poteškoće u pronalaženju arhivskog materijala u našoj bazi i slično. Napominjemo da to ne važi samo za Srebrenicu, već za sve teme kojima su se MKSJ i Mehanizam bavili.

Prijateljski pozdrav,

Tim Programa Mehanizma za informisanje

Rada Pejić-Sremac

Nataša Damnjanović

Anisa Sućeska

Nemanja Stjepanović