ZLOČINI U ‘OLUJI’ SU ODGOVORNOST SVIH NAS

 

Mi dolje potpisane/i okupljamo se danas u Zagrebu na polusatnoj antiratnoj akciji u 12:00 sati na Trgu b. Jelačića u znak sjećanja na naše sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i protjerane tijekom i nakon vojne operacije ‘Oluja’.

Akcijom izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih u naše ime.

Za vrijeme i nakon operacije ‘Oluja’ pripadnici Hrvatske vojske i policije, te civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran.

Prema procjenama civilnog društva, tijekom i nakon ‘Oluje’ ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan.

Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica, te ukazujemo i upozoravamo na to da su tijekom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih obitelji su protjerani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti.

Zahtijevamo procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon ‘Oluje’. Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost hrvatske države.

Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću.

Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni.

Za nas kao predstavnice/ke civilnog društva, suočavanje s ‘Olujom’ treba biti put pomirenja, a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumijevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u Oluji, nemamo pravo upirati prste u druge.

 

Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb),

Centar za građansku hrabrost (Zagreb),

Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb),

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo),

Ženska mreža Hrvatske.